Het nauwkeurig signaleren van tochtigheid is een van de belangrijkste activiteiten die het succes en rendement van uw K.I.programma bepalen. Het tijdig signaleren van tochtige koeien geeft een hoger bevruchtingspercentage, een kortere tussenkalftijd en verlaagt de inseminatiekosten.

Het regelmatig observeren van de veestapel voor tekenen van tochtigheid ligt centraal bij een geslaagde opzet om tochtigheid te signaleren. Men dient de veestapel twee maal per dag te observeren: in de vroege ochtend- en in de late avonduren. De KAMAR detector is vooral een hulpmiddel dat uw observatie aanvult, het kan uw eigen waarneming niet geheel vervangen maar verbetert deze.

Verschillende factoren kunnen het succes van het observeren als enige manier van signaleren van tochtigheid in koeien beperken. Het tochtigheidsgedrag doet zich voornamelijk ’s nachts voor, wanneer het niet erg praktisch is om de veestapel te observeren. Bovendien varieert de periode van tochtigheidsgedrag van minder dan 8 uur tot meer dan 16 uur. Koeien die korter dan 12 uur tochtigheidsgedrag vertonen kunnen niet opgemerkt worden als zij alleen in de (vroege) ochtend- en (late) avonduren geobserveerd worden.

× Vragen? App ons.